Uzayda Din Konulu 8 Film Önerisi
Bir Monty Python şaheseri: Life Of Brian (Brian’ın Yaşamı)
Komedi konusunda kelimenin tam anlamıyla bir efsane olan Monty Python ekibinin tüm mitlerle dalga geçtiği başyapıtı. Filmle ilgili bilinmesi gereken detaylardan birisi, Katolik kilisesinin bu filmi “blasphemy” (dini değerlere söven) olarak görmesi ve buna dair resmi açıklama yapması. Film, MS 33 yılında geçiyor ve İsa’yla aynı gün doğan Brian adında bir köylü çocuğun öyküsünü anlatıyor. Life Of Brian, üzerinden yıllar geçmesine rağmen komikliğini hiç kaybetmedi. Sizi kahkahalara boğacak bir yapım bu.
Yeni başlayanlar için beyin yıkama: Jesus Camp (İsa Kampı)
İsa Kampı, Evanjelist Amerikalıların çocuklarını gönderdikleri din kampını ve o çocukların aldıkları eğitimi anlatan bir belgesel. Yayınlandığı dönemde ABD’de büyük bir tartışma yaratan dehşete düşüren cinsten bir yapım.
İftiraya uğrayan bir eş: The Stoning Of Soraya M. (Soraya’yı Taşlamak)
Bu film üzerine yazacak çok bir şeyimiz yok,ama en azından konusuna kısaca değinelim. Bir gazeteci olan Freidoune arabası bozulunca bir köyde vakit geçirmek zorunda kalır ve Zahra ile tanışır. Zahra, öyküsünü anlatmasını isteyen ve taşlanarak öldürülen (recm) yeğeni Soraya’ya verdiği sözü yerine getirmek için gazetecinin peşini bırakmaz. Filmi izlediğinizde akıl dışılığın, beyni kullanmamanın, yani kısaca bağnazlığın, insanların hayatını yok etmesine şahit olacaksınız. Öfkeleneceksiniz, sinirden küplere bineceksiniz ve muhtemelen ağlayacaksınız.
Ötenazi hakkını savunan bir doktor: You Don’t Know Jack
TV’de yayınlanması için çekilen filmler genellikle kaliteli olmaz, ama “genellikle”. İşte bu film, “TV için çekilen filmler hiçbir zaman kaliteli olmaz” demememizin sebeplerinden birisi. Karışık mı oldu? Neyse, çok durmayın üstünde. Film, 90’lı yıllarda ölümcül derecede hasta olan kişilere intihar etmeleri (ötenazi) için yardımcı olan Dr. Jack Kevorkian’ı ve bu uğurda verdiği hukuk mücadelesini anlatıyor. Filmde tabii ki sağlam bir ölüm, yaşam ve Tanrı sorgulaması da var. Al Pacino’nun oynaması ise filmin en güzel yanı belki de.
Dış dünyadan uzak geçen 35 yıl: Bad Boy Bubby (Yaramaz Çocuk Bubby)
Bu film, bünyesi gerçekten sağlam olanlara tavsiye edebileceğimiz bir film. Film, annesi tarafından yıllarca evde kapalı tutulan, dış dünyayla temasta bulunmasına izin verilmeyen Bubby’yi ve dünyayla tanışmasını anlatıyor. Filmin özellikle ilk yarım saati zihninizi allak bullak edecek cinsten, çünkü ensest ilişkiden tutun şiddete kadar bir sürü şeyle yüz göz oluyorsunuz. İzlemeye başlamadan önce iyi düşünün ki sonra küfürlerinizden biz de nasiplenmeyelim.
Listenin tek stand-up’ı: Letting Go Of God
Bu yapım bir belgesel değil, aksi gibi bir film de değil. Bu tek kişilik bir gösteri. Julia Sweeney adlı oyuncu bu gösteride ateizme geçişini esprili ve duygusal bir şekilde anlatmış burada.
Ortaçağın vazgeçilmez hastalığı: Black Death (Kara Ölüm)
Ortaçağ denince akla gelen yegane olaylardan biri de, ortalığı kırıp geçiren veba salgınıdır. Bu film de o dönemi anlatan bir film. Filmi bu listeye dahil eden yanıysa, din ve Tanrı adına yapılan birçok saçmalığın anlatılması. Konusu da kısaca şöyle: Köyler veba salgınından kırılırken bir köyde hastalık namına hiçbir şey görülmez ve bundan dolayı da kilisenin o iğrenç gözleri bu köye çevrilir. Kilise bu konuyu araştırmak üzere köye bir ekip yollar, tabii bu sırada “cadı” söylentileri de dilden dile dolaşmaya başlamıştır.
Sıradışı bir uzaylı: Paul
Bu film için “çok çok iyi, mutlaka izleyin” diyemeyiz. Zaten izleyenlerin görüşleri de çok farklı. Kimisi “süper” diyor, kimisi “klişelerle dolu .oktan bir film” diyor. Ama filmdeki uzaylı karakter Paul’un evrimle ilgili söylediklerini duymak için bile izlenebilir diye düşünüyoruz. Ha bu arada Paul, gemisi dünyaya düşen ve evine geri dönmeye çalışan uzaylı kahramanımız oluyor. “Alla allaaa, biz niye görmedik bu filmi vizyondayken?” diye sormayın kendinize, çünkü vizyona girmedi.
Devamı
Uzayda Din Konulu 8 Film Önerisi
Reviewed by Mehmet
on
Haziran 18, 2017
Rating:
Hiç yorum yok: