Hristiyanlığı Konu Alan 8 Film Önerisi

İsa gerçekte kim: The Man From Earth (Dünyalı)

filmisa-gercekte-kim-the-man-from-earth-dunyali-listelist
Bu listede ilk sırada olmayı Dünyalı’dan daha çok hak eden başka bir film yok. Sıfır aksiyon, sıfır seks, sıfır entrika, sıfır güzel kadın, sıfır yakışıklı erkek. Bir oda, taşınma hazırlığındaki 14 bin yaşında bir adam ve onun neden taşındığına anlam veremeyen dostları… Ortaya çıkan film, kadrosunun sadeliğiyle ters orantılı. Film doğrudan Hıristiyanlık tarihiyle ilgili. 14 bin yaşındaki abimizin kim olduğunu öğrenince ağzınız açık kalacak. “Bittiğinde oha dedirten filmler” sıralamasında ilk 5’e rahat oynar.

Kıtalararası mektup arkadaşlığı: Mary And Max

filmkitalararasi-mektup-arkadasligi-mary-and-max-listelist
8 yaşındaki Avustralyalı Mary ile 44 yaşındaki Amerikalı Max’in kıtalar arası yazışmalarını konu ediniyor bu stop-motion film. Her iki karakter de sorunludur. Mary aile ilgisinden yoksun, arkadaşsız bir çocuktur. Max ise obez, takıntılı ve yalnızdır. Mary’nin bir mektubuyla başlar arkadaşlıkları ve bir süre sonra iki tarafta birbirleriyle ilgili her şeyi biliyorlardır artık. Filmin dini imanı sorgulatan kısmı ise Max’in ateist olması. Max, Mary’ye yazdığı mektuplarda bu yönünden de söz ediyor. Bir örnekle bitirelim: “Yahudi olarak doğdum ve Tanrı’ya inandım fakat Tanrının yalnızca hayal gücünden ibaret olduğunu ispatlayan kitaplar okudum. İnsanlar Tanrı’ya inanmaktan hoşlanırlar çünkü soruların cevapları karmaşıktır.”

Baştan sona Darwin: Creation

filmbastan-sona-darwin-creation-listelist
Darwinizm (Darwin bu tanıma kızabilir), tanrıtanımazlık olarak adlandırılamaz. Ama (kocaman bir “ama”) Darwin’in var oluşa ilişkin ortaya koyduğu bu teoriden sonra, benzer sorulara cevap arayanlar için Tanrı açıklamasına alternatif olan muazzam bir cevaplar silsilesi birbirini izledi. Tanrı’ya inanmayan, fakat “yaşam”a dair cevaplarda da yeterli bilimsel açıklama bulamayanlara uçsuz bucaksız bir kaynak oldu bu teori. Bu film Darwin’in hayatına daha da yaklaşmamızı sağlıyor. Ama unutmayın, bu bir film, belgesel değil. Filmde daha çok Darwin’in özel hayatını bulacaksınız.

Herkesin doğru söylediği bir dünya: The Invention Of Lying (Yalanın İcadı)

filmherkesin-dogru-soyledigi-bir-dunya-the-invention-of-lying-yalanin-icadi-listelist
Herkesin açık seçik doğruları söylediği bir dünya nasıl bir yer olurdu, hiç düşündünüz mü? Şimdiye kadar düşünmediyseniz şu dakikadan sonra da düşünmeyin zaten. Gerek yok, çünkü bu film sizi o dünyaya götürüyor. Herkesin doğruyu söylediği bir dünyada yaşayan Mark günün birinde yalan söylemeyi keşfediyor. Filmi konumuzla alakalı yapan tarafı ise, Mark’ın yalan söylemeyi keşfettikten sonra yalanları abartması, bir din kurması ve peygamber gibi görülmeye başlanması.Halktan kişilerin Tanrı’yla ilgili sordukları sorulara Mark’ın verdiği cevaplar için bile izlenir bu film.

Tarihin en etkileyici kadınının hikayesi: Agora

filmtarihin-en-etkileyici-kadininin-hikayesi-agora-listelist
Alejandro Amenabar şaheseri bu film, İsa’dan sonra 400’lü yılları ve o dönemin dünyalar güzeli matematikçisi, astronomu ve filozofu Hypetia’yı anlatıyor. Filmde din ve Tanrı ekseninde göreceğiniz şey ise, dinin barbarlık ve zorbalıkla iç içe geçmiş hali. Tarihsel gerçeklere dayanan Agora, ayrım yapmaksınız (bu film özelinde Paganizm ve Hıristiyanlık) sağlam bir eleştiri getiriyor dine. Ve tabii bir de yine dindarlar (bir dönem Hıristiyanlar, bir dönem Müslümanlar) tarafından yakılan yıkılan İskenderiye Kütüphanesi’ni görüyoruz. Kütüphanenin uğradığı yıkıma şahit olmak, filmdeki pek çok şeyden çok daha üzücü aslında.

Dindar ve saçma: Religulous (İlahi Komedi)

filmdindar-ve-sacma-religulous-listelist
Adı “religious” (dindar) ve “ridiculous” (saçma) sözcüklerinin birleşiminden oluşan bu film Bill Maher dehasının ve hazırcevaplığının bir ürünü. Film değil aslında, belgesel desek daha doğru olur. Maher bu belgesel boyunca farklı lokasyonlarda farklı bir sürü insanla Tanrı ve din üzerine sohbet ediyor. O kadar güzel sorular, cevaplar ve sohbetler var ki, izleyen kişinin keyif almaması imkansız. Her şey bir yana, belgesel, Maher’ın sorduğu ultra mantıklı sorular ve verdiği cevaplardan dolayı çok komik. Bu yapımın, şuradan ulaşabileceğiniz bir de web sitesi var.

Yasaları “çiğneyen” bir öğretmenin yaşadıkları: Inherit The Wind (Maymun Davası)

filmyasalari-cigneyen-bir-ogretmenin-yasadiklari-inherit-the-wind-maymun-davasi-listelist
Gerçek bir olaya dayanan ve çekildiği dönemi de düşünürsek cesaretini takdir etmemiz gereken bir filmle karşı karşıyayız. Filmin dayandığı ve Maymun Davası (ya da Scopes Davası) olarak bilinen olay, 1925 yılında Amerika’da yaşanmış. John Scopes adlı bir lise öğretmeni derslerinde Darwin’in evrim kuramını anlatınca yasaları çiğnediği gerekçesiyle mahkemeye verilmiş. Film de bu olayı konu edinmiş ve avukatların tartışması üzerinden bir anlamda Darwin’le Tanrı’yı tartıştırmış. Yönetmeni de Nuremberg Duruşması’dan tanıdığımız Stanley Kramer.
Hristiyanlığı Konu Alan 8 Film Önerisi Hristiyanlığı Konu Alan 8 Film Önerisi Reviewed by Mehmet on Haziran 18, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.